Skip to content

Innovatie

Je hebt een mooi bedrijf opgebouwd. Je hebt een leuke klantenbasis en mooie producten. En toch heb je het idee dat er meer kan. Je leest mooie verhalen van succesvolle ondernemers, die innoveren op een andere manier. Een manier die je ook graag in jouw bedrijf zou willen zien. Flexibeler, sneller, met minder investeringen vooraf.

Bij de BusinessFabriek werken wij dagelijks met nieuwe manieren van innoveren. We helpen je om anders te kijken naar je eigen bedrijf, je eigen producten en de kansen in de markt. Door gebruik te maken van bewezen methodes, geven we je handvatten om snel te schakelen en vaart te maken. Daarbij verliezen we je huidige business niet uit het oog, maar helpen we je om dichter op je markt te zitten.

Lean Canvas

Lean Canvas

Het lean canvas komt uit de wereld van de internet startups. Het richt zich op het vinden van die ene unieke propositie (hoe jij het probleem van jouw klant oplost) waar jouw markt op wacht. Ook al ben je geen startup, dan kun je het lean canvas nog steeds uitstekend inzetten voor innovatie in jouw bedrijf. Het helpt je namelijk op een andere manier naar jouw markt en jouw producten te kijken. Hierdoor zie je mogelijkheden die er eerder niet leken te zijn.

Experiment board

Experiment board

Experiment boards zijn de makkelijkste manier om met je idee de markt op te gaan, zonder dat je product al volledig uitontwikkeld is. Door direct al je gedachten op de markt te testen, kom je er achter of je product of dienst beantwoord aan de behoeften van je klant. Dit kun je ook gebruiken voor bestaande producten of diensten, om te testen of een andere manier van verkopen of inzetten een beter resultaat oplevert voor jou en je klanten.

Value Map

Value Map

Value maps helpen je om duidelijk in kaart te brengen wat jouw product een klant biedt. Door value maps te maken, laten we duidelijker zien wat de voor- en nadelen zijn van jouw oplossing voor jouw klant. Op deze manier kun je sneller zien waar de match zit tussen jouw product of propositie en de wensen van de klant, die we in het customer profile beschrijven.

Customer Profile

Customer Profile

In customer profiles beschrijven we een specifiek segment van jouw doelgroep. Daarbij gaan we in op allerlei factoren die invloed hebben op de koopbeslissing van dat segment van jouw doelgroep. Door dit profiel te combineren met een value map, kunnen we een duidelijk beeld krijgen van de manier waarop jouw product of propositie past bij dat segment van jouw doelgroep.

Onderweg

Elk traject bij de BusinessFabriek begint met een intake. Na een persoonlijke kennismaking, gaan we direct de diepte in. We houden er van om direct de mouwen op te stropen en aan de gang te gaan. Aan de hand van onze tools lopen we uw bedrijf en uw producten langs. Hiermee trekken we als het ware een startlijn. Vanaf dit punt gaan we samen aan het bouwen.

Het tweede deel van het gesprek gaat altijd over de doelen die je wilt bereiken. Wat is de visie, wat is de droom? Natuurlijk zorgen we ervoor dat de droom goed verankert wordt in kennis, ervaring, kansen en marktbewegingen. Als het doel duidelijk gedefinieerd is, dan trekken we daar onze -tijdelijke- finishlijn. Dit is het punt waar we naartoe werken. Met opzet is dit een tijdelijke finishlijn, omdat het kan zijn dat onze testen laten zien dat een aanpassing in de koers meer oplevert. Innovatie is uiteindelijk toch een bewegelijk traject dat bepaalt wordt door de toekomst.

Ons traject ligt tussen de start en het einddoel. Samen bepalen we de stappen die in dit traject thuishoren. Afhankelijk van de grootte en de aard van het bedrijf of de organisatie, kunnen de volgende zaken onderdeel zijn van het traject:

  • Het samenstellen van een projectteam
  • Brainstormsessies
  • Trainingssessies
  • Innovatie challenges
  • Markt tests
  • Prototyping
  • Pitches
  • Van prototype naar product

Bij al deze trajecten is het zo, dat we altijd kiezen voor de kortste weg. De insteek is altijd: “Hoe sneller we feedback kunnen krijgen van de markt, hoe minder we verkeerd kunnen investeren, dus hoe effectiever we zijn.” Door de jaren heen, hebben we hier een hele serie mooie voorbeelden van opgebouwd, die we graag delen.

Investering

Een traject met de BusinessFabriek is een investering in de innovatie van uw producten, uw onderneming of uw organisatie. Ook daarin werkt de BusinessFabriek volgens de principes die we overal toepassen. Dat betekent dat we een traject opdelen in korte sprints, waarbij we elke keer tastbare resultaten definiëren met daarbij de specifieke investering voor die sprint. Aan het einde van elke sprint evalueren we de resultaten en de manier van werken.

Nu innoveren?

Wilt u innovatie praktisch maken in uw bedrijf? Zonder dat daar direct lange trajecten en hoge investeringskosten bij horen? Neem dan nu contact met ons op om direct te ervaren wat de BusinessFabriek voor u kan doen.