Skip to content

Innovatieve verdienmodellen

Je verdienmodel is toch heel eenvoudig? Jij maakt een product of verleent een dienst en daarna stuur je een factuur. Gewoon “boter bij de vis”, zoals een oud Nederlands spreekwoord zegt. Zo werkt het immers al eeuwen? Maar als ondernemer wil je meer, toch? Daarom is het goed om eens na te denken over jouw eigen verdienmodel. Zijn er manieren waarop je je verdienmodel kunt veranderen, waardoor het beter bij jouw klanten past en jij er uiteindelijk meer mee kunt verdienen? Lees door en jij weet straks alles!

De weg van de minste weerstand

Net als water, volgt geld de weg van de minste weerstand. Dat klinkt misschien vreemd, maar zo werkt het wel. Denk maar eens terug aan de dingen die je de laatste tijd hebt gekocht. We kiezen eigenlijk altijd de manier die het gemakkelijkste of het leukste is voor onszelf. 

De weg van de minste weerstand gaat niet alleen over de afstand of gemakkelijk parkeren. Het gaat ook over de bonus die je krijgt doordat je je product daar haalt. Een simpel voorbeeld. Twee straten verderop zit er een kleine supermarkt. Eigenlijk hebben ze alles dat je nodig hebt, maar binnen is het chaotisch en het personeel is onvriendelijk. Een kilometer verderop zit er ook een supermarkt. Als je daar binnenkomt voel je je welkom. Alles staat aantrekkelijk uitgestald en is mooi verlicht. Het personeel lacht naar je en noemt je bij je naam. Daar voel je je thuis. Dat betekent automatisch dat je een stukje verder fietst als je je boodschappen doet. Naar de winkel twee straten verder ga je alleen als je in hoge nood bent en afstand belangrijker is dan al die andere factoren.

Innovatieve verdienmodellen

Verschillende vormen

Als je na gaat denken over jouw nieuwe verdienmodel, dan is er heel veel mogelijk. Het is belangrijk om een keuze te maken, die bij jouw bedrijf en jouw doelgroep past. Op het moment dat je je doelgroep goed kent, dan maakt dat het veel makkelijker om de juiste keuzes te maken.

In de basis zijn er vier verschillende vormen van verdienmodellen. Natuurlijk kun je onderdelen van deze vier combineren in je totale businessmodel, waardoor er ook een vijfde optie ontstaat.

Gratis voor de gebruiker

Er zijn mogelijkheden om je product gratis aan te bieden voor de gebruiker. Echt gratis bestaat natuurlijk niet, maar als de klant het zo ervaart, dan kan dat interessant zijn.

Betaald

Als je een product door je klant laat betalen, dan zijn daar ook verschillende modellen voor. Door daar een goede keuze in te maken, kan je dat ook meer gebruik of herhalingsaankopen opleveren.

Betaald door iemand anders

Soms is het mogelijk om een derde partij te laten betalen voor het product dat jouw klant gaat gebruiken. Daardoor kan jouw klant het als gratis ervaren.

Makelaarsmodel

Een makelaarsmodel zorgt ervoor dat twee partijen een transactie kunnen doen, zonder dat ze daar zelf direct voor aan elkaar betalen. 

Gemixte modellen

Natuurlijk zijn er eindeloze combinaties van deze vier modellen mogelijk. Jouw doelgroep en jouw eigen creativiteit zorgen hierbij voor het meeste effectieve model voor jouw bedrijf.

Direct een nieuw verdienmodel voor jouw bedrijf?

Wil je weten hoe je deze vijf modellen direct en praktisch inzet voor jouw bedrijf? Klik hier en laat je gegevens achter. Wij vertellen je dan hoe je deze stappen snel kunt zetten

Gratis voor de gebruiker

“Voor niets gaat de zon op”, zegt een oud spreekwoord. Dat is iets dat je bij verdienmodellen altijd in je achterhoofd moet houden. Op het moment dat iets van waarde wordt uitgewisseld, dan zit daar altijd een verdienmodel achter. Als iets gratis is voor de gebruiker, dan worden daar vaak de volgende modellen gebruikt:

  • Verkoopstrategie
    Het kan aantrekkelijk zijn om je product gratis aan te bieden, als je daarmee klanten en gebruikers aan je wilt binden, zodat je bedrijf meer waard wordt. Het gaat er in dit model dus eigenlijk om, dat je je bedrijf snel en voor een goede prijs wilt verkopen. Daar zit dan de winst van de ondernemer.
  • Betaal wat je wilt
    Het product is eigenlijk niet gratis, maar de gebruiker mag zelf weten wat hij of zij er voor betaalt. Daarmee laat je je klant aan zet. Iets betalen is in dit model wel verplicht om het product te krijgen. Er zijn voorbeelden van producten die zo zijn verkocht en meer opbrachten dan via ‘gewone’ verkoop. Het principe van waardebepaling achteraf past ook bij dit model.
  • Freemium
    Bij het freemium model is de basis van je product of je dienst gratis. Willen je klanten meer, dan moeten ze daarvoor gaan betalen. Dan kan het gaan om extra mogelijkheden, extra functies of extra onderdelen bijvoorbeeld. Het freemium model kan heel krachtig zijn, omdat mensen al overtuigde gebruikers zijn voordat ze je gaan betalen. De bereidheid om te betalen is dan ook al aanwezig.
  • Donaties/fooienpot
    Binnen dit model staat het de klant vrij om er wat voor te betalen. Er zit geen verplichting aan, maar er wordt wel duidelijk gemaakt dat het op prijs gesteld wordt.
  • Ruilhandel
    Er zijn modellen waarbij de klant eigenlijk niets betaald, maar ruilt tegen iets dat hij of zij heeft of kan. Daardoor kunnen beide partijen er na de transactie beter uitkomen.

Betaald

Dit is het model dat we allemaal wel kennen. Maar ook hierin zitten bepaalde gradaties, waardoor je makkelijk meer omzet kunt genereren vanuit dezelfde producten.

  • Eenmalige aanschaf
    Dit is het model dat we overal tegenkomen. Ik geef jou een product, of lever jou een dienst, en jij betaalt mij daarvoor. Daarna is het klaar. Het voordeel is, dat het direct en afgebakend is. Het nadeel is, dat er verder helemaal geen toegevoegde waarde in zit voor je klant of voor jou. Daarbij gebruikt je buurman het ook al.
  • Abonnementsmodel
    Op het moment dat een klant terug kan of wil komen, dan kan een abonnementsmodel interessant worden. In een abonnementsmodel zit ook een stukje klantenbinding. Bij een abonnement komt een klant bij je terug. Daarbij kun je aanvullende diensten aanbieden in een abonnement. Zo wordt het voor de klant interessanter om een abonnement af te sluiten, terwijl die extra diensten jou weinig extra kosten.
  • Premiummodel
    Hetzelfde product, maar dan nèt een stapje luxer. Iets persoonlijker, iets directer, iets eerder, verzin het maar. Mensen zijn bereid om te betalen om een voordeel te hebben ten opzichte van anderen. Hoe dat er voor jouw product uitziet, dat bepaal jij op basis van de waarde die jouw doelgroep hier aan hecht. Vergis je niet, dit is voor veel mensen een belangrijke motivator bij het maken van hun keuzes.
  • Betalen voor gebruik
    Laat jij je klant in een product investeren, of ga je je klanten laten betalen voor het nut dat ze hebben van jouw product? Dat laatste is steeds vaker een hele goede optie. In heel veel gevallen is jouw klant ook helemaal niet echt geïnteresseerd in jouw product, maar willen ze vooral het gebruik hebben. Dat kan betekenen dat jij meer kunt verdienen door niet een eenmalige investering aan te bieden, maar je klanten doorlopend te laten betalen voor het gebruik.
  • Toevoegingen/extra’s
    Extra’s zijn altijd een interessante markt. Als jouw klant jouw product of dienst gebruikt, dan is dat een begin. Daarna ligt er een klantrelatie open die zich uitstekend leent voor het verkopen van extra’s. Deze toevoegingen kunnen de dienst of het product echt uitbreiden, of misschien alleen maar leuke dingetjes zijn. Vaak zijn het prima middelen om jouw klanten aan je te (blijven) binden.
  • Licenties
    Hoewel jij het product of de dienst bedacht hebt, kun je het bijvoorbeeld ook door anderen laten maken of verkopen en verdienen met de licenties die je daarvoor uitgeeft. Dit is natuurlijk niet voor iedereen, maar het kan interessant zijn als jouw doelgroep zich daarvoor leent.
  • Prepaid
    Als jouw doelgroep weet dat ze ergens gebruik van zullen gaan maken, dan kan het goed zijn om ze een prepaid model aan te bieden. Zo kunnen ze alvast betalen voor het gebruik dat ze in de toekomst gaan maken van jouw product of dienst. Voor jou als ondernemer kan dit een heel interessant model zijn, omdat het er ook voor zorgt dat je je inkomsten naar voren haalt. Er wordt immers al betaald voor er geleverd gaat worden.

Betaald door iemand anders

Er zijn mogelijkheden om jouw product of dienst gratis te maken voor jouw klant, zonder dat jij het weggeeft. Er kunnen mogelijkheden zijn om anderen te laten betalen voor het product dat jouw klant gebruikt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat het gebruik dan ook voor de derde partij interessant moet zijn. Het moet voor iedereen wat toevoegen. Voor dit model zijn een paar mogelijkheden:

  • Advertenties
    Op het moment dat de attentiewaarde van jouw product of dienst groot genoeg is, kan het aantrekkelijk zijn om te werken met advertenties. Je moet wel in de gaten houden dat advertenties of sponsoring geen gemakkelijke markten zijn. De adverteerders hebben veel kanalen tot hun beschikking en je volumes moeten vaak hoog zijn, wil je er een goed inkomen aan overhouden.
  • Doorverwijzingen
    Bij dit model lever je zelf het product of de dienst niet echt. De echte dienstverlener betaalt jou voor het doorverwijzen van zijn nieuwe klanten. Natuurlijk kun jij dit model ook toepassen om zelf mensen te krijgen die namens jou jouw diensten aanbieden aan anderen.
  • Een kopen, een weggeven
    Voor bepaalde producten en doelgroepen kan dit een interessant model zijn. Dit kan gekoppeld zijn aan een goed doel, maar dat is niet noodzakelijk. Het kan ook een combinatie zijn waarbij jouw klant jouw product of dienst inkoopt, maar dat ook een ander gunt.
  • Franchise model
    Daarbij betalen jouw franchisenemers jouom jouw producten en diensten onder jouw vlag ergens aan te mogen bieden. Eventueel betalen ze je ook voor de bijbehorende diensten die jij ze onder de vlag van de franchise kunt bieden.

Betaald door iemand anders

Er zijn mogelijkheden om jouw product of dienst gratis te maken voor jouw klant, zonder dat jij het weggeeft. Er kunnen mogelijkheden zijn om anderen te laten betalen voor het product dat jouw klant gebruikt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat het gebruik dan ook voor de derde partij interessant moet zijn. Het moet voor iedereen wat toevoegen. Voor dit model zijn een paar mogelijkheden:

  • Advertenties
    Op het moment dat de attentiewaarde van jouw product of dienst groot genoeg is, kan het aantrekkelijk zijn om te werken met advertenties. Je moet wel in de gaten houden dat advertenties of sponsoring geen gemakkelijke markten zijn. De adverteerders hebben veel kanalen tot hun beschikking en je volumes moeten vaak hoog zijn, wil je er een goed inkomen aan overhouden.
  • Doorverwijzingen
    Bij dit model lever je zelf het product of de dienst niet echt. De echte dienstverlener betaalt jou voor het doorverwijzen van zijn nieuwe klanten. Natuurlijk kun jij dit model ook toepassen om zelf mensen te krijgen die namens jou jouw diensten aanbieden aan anderen.
  • Een kopen, een weggeven
    Voor bepaalde producten en doelgroepen kan dit een interessant model zijn. Dit kan gekoppeld zijn aan een goed doel, maar dat is niet noodzakelijk. Het kan ook een combinatie zijn waarbij jouw klant jouw product of dienst inkoopt, maar dat ook een ander gunt.
  • Franchise model
    Daarbij betalen jouw franchisenemers jouom jouw producten en diensten onder jouw vlag ergens aan te mogen bieden. Eventueel betalen ze je ook voor de bijbehorende diensten die jij ze onder de vlag van de franchise kunt bieden.

Gemixte modellen

Hier zit het echte goud. Kun jij de ideale mix vinden van al deze verdienmodellen, om aan te sluiten op jouw doelgroep? In de mix zit de weg van de minste weerstand. Hierbij gaat het om meer dan het gevoel dat je hebt bij je klanten en je product. Alle omgevingsfactoren spelen hier ook een rol in. Op het moment dat je deze mix goed weet te maken, dan kun je jouw ei van Columbus in handen hebben.

Naast het mixen van de verdienmodellen die hier op de pagina staan, zijn er nog een paar extra opties die je ook kunt meenemen: 

  • Scheermesjesmodel
    Bij dit model biedt je het vaste onderdeel van je product tegen een lage prijs aan. De onderdelen die je klant verbruikt, leveren uiteindelijk de omzet op. Dat betekent dat daar ook je marge op moet zitten. Die is minder belangrijk op het vaste onderdeel van je product, omdat dat maar eenmalig wordt aangeschaft. In sommige gevallen is het zelfs aantrekkelijk om dit gratis of onder kostprijs aan te bieden, als duidelijk is dat de klantenbinding hierdoor groter wordt.
  • Crowdfunding
    Crowdfunding kan op allerlei manieren worden ingezet. Als financieringsoptie, maar ook als verdienmodel. Bij deze laatste optie, is het belangrijk dat je klanten de crowdfunding doen en daarbij hun opbrengst niet in geld terugkrijgen, maar in jouw product of dienst. Daarbij kost de groei van hun inzet jou minder dan dat het bij hen oplevert.
Innovatieve verdienmodellen
  • Open Source model
    Bij het open source model biedt je gebruikers de mogelijkheid om samen aan jouw product te bouwen. Dat deel van het product stel je ook gratis ter beschikking van iedereen. Niet alleen de mensen die hebben helpen bouwen. Dit zorgt voor een goede stroom ontwikkelingen, omdat je niet alleen bouwt en omdat anderen daar ook de waarde van inzien. Je investering in uitbreidingen is dan ook veel kleiner. Je gebruikersgroep zal groeien, omdat het product in de basis gratis is. Jij kunt dan in een premium model allerlei ondersteunende betaalde diensten aanbieden om jouw gebruikers verder te helpen.
  • Budget model
    Het budget model is zeker niet gratis en vaak ook niet echt goedkoop. Het komt alleen zo over op je klanten. Door allerlei extra’s weg te halen en daar extra voor te rekenen, kun je je basisdienst goedkoper aanbieden. Dit is een model dat in een aantal markten voor bepaalde doelgroepen heel goed kan werken.

Direct een nieuw verdienmodel voor jouw bedrijf?

Heb jij alles gelezen en wil je het nu toe gaan passen? Klik hier en laat je gegevens achter. Wij vertellen je dan hoe je deze modellen snel en praktisch in kunt vullen voor jouw product of dienst!

Vandaag nog aan de slag?

Wil jij vandaag nog aan de slag met jouw verdienmodel? Neem dan contact met ons op. Heb je al een specifieke vraag, dan kun je die alvast stellen. Heb je die niet, maar wil je gewoon meer weten? Geen probleem. Vul hieronder tenminste je naam en email adres in en we nemen snel contact met je op om je verder te helpen. Wil je meteen wat verder doorpraten over jouw situatie? Vul dan ook je telefoonnummer in. We bellen je dan terug en geven je in ieder geval al een specifieke oplossing om over na te denken.

Tot snel!

Innovatieve verdienmodellen