Skip to content

Startups

Jij hebt een idee, een droom, een gedachte. Iets dat de markt nodig heeft. En jij gaat het doen. Jij gaat het bouwen, jij gaat het in de markt zetten en jouw bedrijf zal groeien.

Bij de BusinessFabriek maken we een duidelijk onderscheid tussen startups en starters. Dat verschil is bepalend voor alles dat wij met de BusinessFabriek met jou als startup doen. Dit is de definitie die de BusinessFabriek hanteert voor een startup:

Een startup is een menselijk instituut in het leven geroepen om een nieuw product of dienst met een repeteerbaar businessmodel te ontwikkelen onder extreem onzekere omstandigheden

Deze definitie is gebaseerd op de Lean Startup van Eric Ries, maar voegt ook direct het businessmodel toe. Iets dat niet los van een startup gezien kan worden. Daarmee zeggen we ook dat een startup wordt getypeerd door de zoektocht. Jij hebt een nieuw, vaak innovatief, idee. Een idee dat je anderen nog niet ziet uitvoeren. Voor een startups is dat de start van die zoektocht. (Denk je dat je geen startup bent? Ga dan naar onze starters pagina.)

Om succesvol te zijn, moet jouw idee passen op een probleem of een behoefte in de markt.  In het verleden begonnen bedrijven op basis van aannames ontwikkeltrajecten. Een product kwam niet eerder op de markt, dan dat het helemaal af was. Hierdoor kostte het ontwikkelen van nieuwe producten veel tijd en geld. Nu doen we dat anders. Bij de BusinessFabriek proberen we vanaf dag 1 van jouw nieuwe idee al aan de markt te testen. Zo halen we het giswerk uit het bouwen van jouw startup en zorgen we er samen voor, dat jouw investering zo effectief mogelijk wordt en er geen tijd of geld verloren gaat in dat proces.

Tijdens het ontwikkelen van jouw startup, gebruiken we een aantal tools. Zij vormen de basis van alles dat wij met startups doen. De tools kun je ook op andere plaatsen terugvinden. De BusinessFabriek gebruikt deze tools al jaren bij startups binnen en buiten Europa, maar we gebruiken ze ook voor het opzetten van onze eigen diensten en startups. Daardoor weten we wat werkt en waarom.

Dit is een greep uit de tools die wij gebruiken voor startups:

Lean Canvas

Lean Canvas

Het lean canvas komt uit de wereld van de internet startups. Het richt zich op het vinden van die ene unieke propositie (hoe jij het probleem van jouw klant oplost) waar jouw markt op wacht. Ook al ben je geen startup, dan kun je het lean canvas nog steeds uitstekend inzetten voor innovatie in jouw bedrijf. Het helpt je namelijk op een andere manier naar jouw markt en jouw producten te kijken. Hierdoor zie je mogelijkheden die er eerder niet leken te zijn.

Experiment board

Experiment board

Experiment boards zijn de makkelijkste manier om met je idee de markt op te gaan, zonder dat je product al volledig uitontwikkeld is. Door direct al je gedachten op de markt te testen, kom je er achter of je product of dienst beantwoord aan de behoeften van je klant. Dit kun je ook gebruiken voor bestaande producten of diensten, om te testen of een andere manier van verkopen of inzetten een beter resultaat oplevert voor jou en je klanten.

Build, measure, learn

Build, measure, learn

Deze cirkel is cruciaal voor elke startup. Daarom komt dit in elk traject van de BusinessFabriek ook terug. Wij geloven dat je vanaf het begin van je startup met je markt moet communiceren. Maar dit communiceren heeft enkel zin, als je er ook van leert. Daarom zetten we meetpunten op, zodat je duidelijk kunt zien wat de resultaten zijn. Uit die resultaten leer je wat de markt wil en kun je dat direct inzetten in de volgende versie van jouw product of dienst.

Value Map

Value Map

Value maps helpen je om duidelijk in kaart te brengen wat jouw product een klant biedt. Door value maps te maken, laten we duidelijker zien wat de voor- en nadelen zijn van jouw oplossing voor jouw klant. Op deze manier kun je sneller zien waar de match zit tussen jouw product of propositie en de wensen van de klant, die we in het customer profile beschrijven.

Customer Profile

Customer Profile

In customer profiles beschrijven we een specifiek segment van jouw doelgroep. Daarbij gaan we in op allerlei factoren die invloed hebben op de koopbeslissing van dat segment van jouw doelgroep. Door dit profiel te combineren met een value map, kunnen we een duidelijk beeld krijgen van de manier waarop jouw product of propositie past bij dat segment van jouw doelgroep.

Onderweg

Wij houden van de gedrevenheid en de dynamiek van startups. Daarom zijn startup trajecten bij de BusinessFabriek ook dynamisch en gericht op doen. Daarbij bepalen we samen hoe intensief ons contact is. Bij sommige startups zijn we dagelijks betrokken, bij andere wekelijks of op andere frequenties. Dat kan bepaald worden door de fase waar je in zit, of door de behoefte die je hebt.

Ongeacht de fase waar je in zit, zijn er dingen die moeten gebeuren. De BusinessFabriek weet dat startups door fases heen gaan, die bepalen welke stappen er in dat proces gezet moeten worden. Maar binnen die stappen is de invulling uniek voor jouw startup. Daarom geloven wij niet in vaste trajecten met vaste momenten. Wij werken met startups met een dynamische invulling van tijd, waarbij we geloven in korte sprints met duidelijke resultaten. 

Op het moment dat jij met de BusinessFabriek in zee gaat, zijn wij er voor jou. Dat betekent dat jij ons kunt appen, bellen, mailen om directe antwoorden te krijgen. We geven je toegang tot ons netwerk en bouwen netwerk op waar dat nodig is. De BusinessFabriek is niet succesvol zonder jouw succes, dus dat is bepalend voor ons.

Als jij kiest voor de BusinessFabriek, dan kunnen de volgende dingen onderdeel zijn van het proces:

  • Value proposition opstellen
  • Customer profiles opstellen
  • Experiment board tests uitvoeren
  • Brainstormsessies
  • Prototyping
  • Van prototype naar product
  • Pitches
  • Verdienmodellen opstellen
  • Contacten leggen met experts
  • Investeerders zoeken

Niet alles geldt voor iedereen, maar dit is ook geen complete lijst. Wat we precies doen bij jouw startup, ligt ook aan de sprints en hun resultaten. Zo is een traject met de BusinessFabriek precies afgestemd op dat wat jij nodig hebt op het moment dat je het moet hebben.

Investering

Een keuze voor de BusinessFabriek is een investering in jouw startup. Daarbij vinden we het belangrijk dat jij altijd de touwtjes in handen hebt. De korte sprints helpen daarbij, omdat op elk moment overzichtelijk is wat we doen en wat het resultaat daarvan is. Aan het einde van elke sprint evalueren we de resultaten en de manier van werken.

In de meeste gevallen gaat de BusinessFabriek uit van een directe verrekening van de investering die wij in jouw startup doen. In uitzonderlijke gevallen bestaat de mogelijkheid dat wij (deels) mee investeren op basis van onze inzet en kennis.

Nu innoveren?

Wil jij verder met jouw startup? Wil jij de markt veroveren met jouw idee? Wil jij stappen zetten, jouw markt leren kennen en een product neerzetten waarvoor jouw doelgroep wil betalen? Vul dan hieronder je naam, telefoonnummer of email adres in, zodat wij jou uit kunnen leggen wat de BusinessFabriek voor jou kan doen.